Söka
+31172213468
Rijneveld 38, Boskoop
0
0
Min varukorg
Din vagn är tom
Frågor eller behöver du hjälp med din beställning?
Kontakta oss via telefon: +31-172-213468 eller [email protected]

PAMPAS GRÄS

20 mei 2023
PAMPAS GRÄS

Imponerande prydnadsgräs med böljande plymer Underbar trädgårdsväxt som även ger färg och rörelse i trädgården och på altanen höst och vinter.

Blickfång på pampasgräs, även känd som Cortaderia selloana, är de vackra silvervita plymerna. Växten blommar i september, men plymerna förblir vackra i månader under rimliga väderförhållanden. De gröna och ibland brokiga löven gör också detta stora gräs till en skönhet. Långa, smala och graciösa rör de sig i den lättaste brisen. På så sätt ger de naturlig rörelse till siktlinjerna i din trädgård och terrass. Eftersom plantan växer på höjden erbjuder den mycket grönska och en upplevelse på en nivå där inte många andra växter blommar. Växten förblir mindre i en kruka än i den öppna marken.

VINKANDE GETTER

Pampagräs är inhemskt i Sydamerika, där växten växer vilt i Argentina, Brasilien och Uruguay. I den öppna marken kan den också bli upp till 3,5 meter hög i Europa, i krukor förblir den något mindre. På grund av sitt vassliknande utseende placeras den ofta runt dammar, men jorden där är faktiskt för fuktig för den. Det argumenterar för den här go-gettern att han brukar överleva ändå. Växten föredrar dock ett torrare och rymligare läge, så att vinden kan leka med de smala, graciösa bladen. Ju större plantan är, desto mer kyla tål den.

Gräs är trendiga trädgårdselement med ett väldigt naturligt utseende. En modern trädgård mjukar upp lite med pampasgräs. I en något vildare trädgård är det en fantastisk växt för att skapa perspektiv och fylla svåra kanthål upp till stakethöjd. Pampasgräs har också ett vackert kustutseende, för den som vill skapa en dynträdgårdsatmosfär. Växten ser chic ut i en stor svart kruka med en högblank finish. Om du siktar på ett rent naturligt utseende, så är vittrad och blekt trä en trendig match.

PAMPAS GRÄS TRIVIA

Bra att veta: från honväxten växer mjuka silvervita plymer. Hanväxter är lite stelare, mindre graciösa och blommar grårosa.

Det latinska namnet Cortaderia säger något om bladet. 'Cortar' betyder 'att skära' på spanska. Bladet är ganska vasst, så använd handskar när du planterar eller beskär.

På vintern bildar de gula löven en fin övervintringsplats för små trädgårdsdjur. Lämna de beskurna torra plymer och stjälkar utom synhåll i din trädgård, fåglar bygger gärna sina bon med dem.

De torkade plymerna ser bra ut i en vas, inomhus eller på trädgårdsbordet.

Enligt en legend är att ha pampasgräs på din gårdsplan ett sätt att signalera till swingers i området att du är sugen på ett byte. Säg inte att vi inte varnade dig!

 

Klicka här för vår Cortaderia sortiment

Choose your language

Make your choice below.