Söka
+31172213468
Rijneveld 38, Boskoop
0
0
Min varukorg
Din vagn är tom
Frågor eller behöver du hjälp med din beställning?
Kontakta oss via telefon: +31-172-213468 eller [email protected]

ÄNGELS TROMPET

21 mei 2023
ÄNGELS TROMPET

Spektakulära blommor med en underbar doft Denna trädgårdsblomma är ett riktigt blickfång med enorma blomkålar som sprider en sagodoft. Angel Trumpet (vetenskapligt namn: Brugmansia) är en frodig växt med vackra gröna blad som har graciösa ådror. Det bladet bildar en grön krona, under vilken spektakulära hängande blomkålar växer i gult, rött, orange, vitt eller rosa. Kalkarna är upp till 30 cm långa, kan vara enkla eller dubbla och doftar underbart, subtilt på morgonen, rent förtrollande på kvällen. Änglatrumpet blommar hela sommaren och kan planteras på öppen mark, men används vanligtvis som krukväxt, eftersom den gör det lättare att flytta till övervintring. Detta glasögonpjäs är tillgängligt från april till augusti.

URSPRUNG Änglatrumpet tillhör nattljusfamiljen som även omfattar potatis, tomat och paprika. Skillnaden med de ätbara släktingarna är att änglatrumpeten är giftig. Dessa växter växer vilt i Sydamerika, särskilt i Peru och Chile. Hundratals hybrider har nu fötts upp från de sju vilda arterna för trädgården.

TRIVIA Det latinska namnet på änglatrumpet är Brugmansia. Det namnet kommer från dess upptäckare, Sebald Brugmans, en Leiden-läkare, botaniker och personlig läkare till Lodewijk Napoleon (bror till).

Att det doftar så underbart på kvällen är för att locka till sig nattfjärilar och nattfjärilar, som pollinerar ängelns trumpet. I Sydamerika är kalkarna symboliska som ett slags talhorn till andra sidan: önskningar och frågor till förfäder kan talas in i dem, svaret skulle då komma i en dröm.

Choose your language

Make your choice below.